Osakuntaillat

Osakunnalla järjestetään lukuvuosien aikana joka keskiviikko kello 19.15 osakuntailta eli tuttavallisemmin oki. Okeja järjestävät pääasiassa eri toimikunnat sekä kerhot. Kerran kuukaudessa osakuntaillan tilalla pidetään kuraattorin johtama osakunnan kokous, jossa keskustellaan ja päätetään osakunnan yhteisistä asioista.
 

oki.jpg


Osakuntaillan päätteeksi tarjotaan osallistujille emännistön loihtimaa ilmaista okiruokaa eli iltapalaa, joka sisältää yleensä niin suolaista kuin makeaa pientä syötävää sekä kahvia ja teetä. Mainio helpotus opiskelijabudjettiin!

Okien ohjelmistoon on kuulunut vuosien varrella niin pääsiäismunien maalausta, entisten osakuntalaisten uratarinoiden kuulemista, osakuntalaisten oma open stage -ilta, mindfulness-harjoituksia, kokkisota, vierailu Korkeasaareen, kuohuviinimaistelua ja pelisuunnittelijan ammattiin perehtymistä.

Tulevien osakuntailtojen ohjelman löydät tapahtumakalenterista sekä osakunnan tiedotuslistalta. Osakuntaillat pidetään osakuntahuoneisto Viisissä ellei toisin ilmoiteta.

Juhlat

Osakuntaelämään liittyvät luonnollisesti myös erilaiset juhlat, jotka rytmittävät osakuntavuotta. Arvokkuusaste vaihtelee, hauskaa on aina.
 

juhlat.jpg


Syksy

Fuksiaiset
Fuksit tutustuvat toisiinsa sekä osakuntaan kierrellen ympäri Satakuntataloa ja siellä sijaitsevia rasteja. Jatkojen jatkoille voi suunnata Satakuntaan osakunnan mökille.



Uusien ehtoo
Osakunnan fukseille ja toisen vuoden opiskelijoille tarkoitettu pöytäjuhla. Uusien ehtoossa opetellaan rennossa hengessä sitsietikettiä ja satolaisia perinteitä.



Satakuntalainen ehtoo
Satakuntalainen ehtoo on osakunnan syksyn pääjuhlan, nk. kakkosjuhla, jota vietetään yleensä loka-marraskuun vaihteessa. Ehtoo on juhla, jossa Satakunta ja satakuntalaisuus näkyvät eniten. Juhlassa nautitaan herkullisen satakuntalaisen pitopöydän antimista ja erilaisista esityksistä, kuten fuksien esittämästä Piispan surma -näytelmästä. Ehtooseen kutsutaan vuosittain kunniavieraaksi jokin Satakunnan kunta.



Pikkujoulut
Joulunajan lähestyessä osakunnan fuksit järjestävät yleensä jollain teemalla varustetut eeppiset kekkerit.



Itsenäisyyspäivän juhla
Itsenäisyyspäivän juhla, ”itsarit”, on Satakuntalaisen ehtoon ohella toinen osakuntasyksyn suurista juhlista. Itsenäisyyspäivän juhlintaan 6.12.  kuuluu ylioppilaiden soihtukulkueeseen osallistuminen, jonka jälkeen tiedossa on suuri pöytäjuhla. Itsenäisyyspäivän juhlassa fuksit saavat sinikeltaisen osakuntanauhansa, ja joku fukseista saa vastaanottaa vuoden fuksin arvonimen. Juhlassa jaetaan myös osakunnan harrastusmerkit.


 

Kevät

Virkailijanvaihtokaronkka
Tammikuussa järjestettävä pöytäjuhla, jonne pääsevät kaikki uudet ja vanhat virkailijat. Yksi hyvä syy ryhtyä virkailijaksi!



Vuosijuhla
Vuosijuhla on osakunnan tärkein juhla, jota vietetään maaliskuun 24. päivän läheisyydessä Suomen kansanopetuksen alkuunpanon kunniaksi. Vuosijuhlassa vaalitaan akateemisia perinteitä  pukeutumalla frakkiin tai iltapukuun sekä ripustamalla rinnuksille akateemiset kunnia- ja ansiomerkit. Juhlassa pidetään vuosijuhlaesitelmä ja muita puheita sekä jaetaan osakunnan huomionosoituksia. Juhlien päätteeksi tanssitaan akateemiset juhlatanssit ja suunnataan sitten vapaamuotoisemmille jatkoille. Seuraavana päivänä aamuvarhaisella virkeimmät matkaavat metrolla aamujäätelölle. Puolen päivän aikaan juhlintaa jatketaan silliaamiaisella. Sitkeimmistä sitkeimmät juhlijat suuntaavat vielä sillikseltä legendaariselle Festival på båten -matkalle.



Vappu
SatO:n vappuun kuuluu perinteisesti vappuaattona Apollon patsaan lakitus Lastenlehdon puistossa, Mantan lakituksen seuraaminen ja hengailu Tuomiokirkon portailla. Vapunpäivänä pikniköidään Ullanlinnanmäellä perinteikkäässä kohdassa.

Toimikunnat

Osakunnalla on eri aihepiirien toimikuntia, jotka toimivat virkailijoiden apuna. Toimikunnat järjestävät nimensä mukaisesti paljon toimintaa. Toimikuntien jäsenet seuraavalle vuodelle valitaan aina edeltävän vuoden joulukuun osakunnan kokouksessa. Toimikunnan jäsenyys on helppo tapa lähteä mukaan osakunnan toimintaan!
 

hiihto.jpg

 

Juhlatoimikunta

Juhlatoimikunnan tehtävänä on avustaa juhlamestaria vuosijuhlan, Satakuntalaisen ehtoon sekä muiden merkittävien juhlien järjestämisessä. Juhlatoimikuntaan kuuluvat automaattisesti juhlamestari puheenjohtajana sekä emäntä ja isäntä, ja lisäksi toimikuntaan valitaan muita jäseniä.

juhlamestari (at) satakuntatalo.fi
 

Kirjastotoimikunta

Kirjastotoimikunnan tehtävänä on hoitaa osakunnan kirjastoa. Toimikunta valitsee keskuudestaan lehtivastaavan. Kirjastotoimikuntaa johtaa kirjastonhoitaja.

kirjastonhoitaja (at) satakuntatalo.fi
 


Kirkkoraati (Kraati)

Kraati huolehtii osakuntalaisten hengellisestä hyvinvoinnista. Toimikunta järjestää elämänkatsomuksellisia ekskursioita ja säännöllisiä tapahtumia, kuten maailman ilmiöitä ihmettelevää punkkupiiriä sekä teehartauksia. Kraatia johtaa kappalainen.

kraati (at) satakuntatalo.fi
kappalainen (at) satakuntatalo.fi


Kulttuuritoimikunta

Kulttuuritoimikunnan tehtävänä on edistää osakuntalaisten kulttuuriharrastusta. Kulttuuritoimikunta järjestää mm. ekskursioita ja osakuntalaisten kulttuurinlahjoja esitteleviä open stage -iltoja. Kulttuuritoimikuntaa johtaa kulttuurisihteeri.

kulttuuritmk (at) satakuntatalo.fi
kulttuurisihteeri (at) satakuntatalo.fi

 

Opastustoimikunta

Opastustoimikunta järjestää ohjelmaa ja opastusta fukseille sekä abi-infokiertueen maakunnan lukioihin. Opastustoimikuntaa johtaa opastussihteeri.

opastustmk (at) satakuntatalo.fi
opastussihteeri (at) satakuntatalo.fi

 

Urheilutoimikunta

Urheilutoimikunta järjestää liikunnallisia tapahtumia ja ekskursioita. Urheilutoimikunta järjestää viikoittain useita säännöllisiä urheiluja, kuten lenkkejä ja keskivartalotreenin. Toimikuntaa johtaa urheiluohjaaja.

urheilutmk (at) satakuntatalo.fi
urheiluohjaaja (at) satakuntatalo.fi

 

Yhteiskunnallinen toimikunta

Yhteiskunnallinen toimikunta edistää osakuntalaisten harrastuneisuutta yhteiskunnallisissa asioissa ja Satakuntaa koskevissa asioissa. Toimikunta valitsee keskuudestaan ympäristövastaavan. Toimikunta järjestää ekskursioita, tapahtumia ja osakunnan kesäretken. Toimikunnan puheenjohtajana toimii yhteiskuntasihteeri.

yhteiskunnallinentmk (at) satakuntatalo.fi
yhteiskuntasihteeri (at) satakuntatalo.fi

Kerhot

Osakunnassa toimivat kerhot ovat tietystä harrastuksesta tai toiminnasta, esimerkiksi kirjallisuudesta tai lautapeleistä, kiinnostuneiden osakuntalaisten yhteisöjä. Kuka tahansa voi perustaa uuden kerhon toimittamalla kolmen jäsenen allekirjoituksilla varustetut kerhon säännöt osakunnan hallitukselle, joka sitten vie ne osakunnan kokoukseen hyväksyttäviksi. Alla näet listan tällä hetkellä aktiivisesti toimivista osakunnan kerhoista. Kerhojen puheenjohtajien tiedot löydät yhteystiedot-sivulta. Tervetuloa mukaan!
 

kerhot.jpg

 

Elektronisen viihteen ja vapaa-ajan kerho 

Elektronisen viihteen ja vapaa-ajan kerho (EVVK) on osakunnan uusin kerho, jonka toimintaan nimen mukaisesti kuuluu konsolipelaamiseen, elokuviin ja penkkiurheiluun liittyvien tapahtumien järjestäminen. 


Juristikerho

Juristikerho on Satakuntalaiseen Osakuntaan kuuluvien oikeustieteen opiskelijoiden kerho. Pieni mutta pippurinen kerho järjestää tapahtumia niin keskenään kuin yhteistyössä osakunnan kanssa.
 

Kiva Kerho

Kiva kerho (KiKe) tarjoaa osakuntalaisille kaikkea kivaa tekemistä! KiKe järjestää vuosittain mm. Aito-gaalan, teemasitsejä, Euroviisu- ja Oscar-valvojaiset sekä Aivomyrsky-tiedeiltoja. Innostuksen mukaan voidaan laittaa pystyyn vaikka jouluaskartelupaja tai rentouttava pilates-hetki, mitä vaan keksitään! Kaikki ovat tervetulleita KiKeen järkkäämään, antamaan ideoita tai vain osallistumaan kivoihin tapahtumiin!
 

Kulinaarikerho

Kulinaarikerhon tavoitteena on tutustua uusiin makuelämyksiin muun muassa maistelupiirien, ravintolaekskursioiden ja muiden ruoka-aiheisten tapahtumien kautta. Kerho toivottaa kaikki osakuntalaiset tervetulleiksi - järjestämään ruokatapahtumia, heittelemään ideoita siitä, millaisia tapahtumia kerhon tulisi järjestää tai vaan nauttimaan herkuista sekä hyvästä seurasta!
 

Kuoro

Satakuntalaisen Osakunnan kuoro on iloinen sekakuoro, jossa laulaa aktiivisesti yli 25 jäsentä. Ohjelmistoomme kuuluu kaikkea mahdollista aina Sibeliuksen klassikoista populaarimusiikin ja juomalaulukulttuurin helmiin. Kuoroa johtaa MuM Juha Aalto-Setälä. Kuoron vuosittaisiin esiintymisiin kuuluvat esiintymiset osakunnan juhlissa, Akateeminen joulukonsertti sekä omat konsertit kevät- ja syyskauden päätteeksi. 

Kuoro harjoittelee tällä hetkellä säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta uusia laulajia otetaan silti erittäin mielellään vastaan. Jos olet kiinnostunut liittymään kuoroon, ota rohkeasti yhteyttä puheenjohtajaan kuoronpuheenjohtaja@satakuntatalo.fi !

Kuoron jäsenmaksu vuonna 2019 on 20 euroa lukukaudelta. Ensimmäinen kausi on ilmainen.


Lukupiiri

Satakuntalaisen Osakunnan Lukupiiri on osakunnan perinteisin ja pitkäikäisin kerho, jonka juuret juontavat aina 1900-luvun alkuun. Lukupiiri kokoontuu noin kerran kuukaudessa jäsenilleen parhaiten sopivana ajankohtana keskustelemaan yhdessä luetusta kirjasta. Lukupiiri järjestää myös muita kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia.


Salakerho

Lautapeleihin erikoistunut Satakuntalaisen Osakunnan lampaanvaihtajakerho eli Salakerho järjestää peli-iltoja ja hankkii lautapelejä osakuntalaisten iloksi. Pelit ovat osakuntahuoneistossa kaikkien käytössä.  Osassa peleistä kortit ovat muoveissa, mikä tekee korteista tavallista liukkaammat, mutta tekee niistä kestävämmät käytössä. 

Salakerho järjestää RaHanPeSu-nimistä lautapelitapahtumaa noin joka toinen viikko.

Pelejä voi lainata itselleen (pois osakuntahuoneistosta) max. yhdeksi illaksi. Osakuntahuoneistossa pelejä saa pelata rajoittamattomasti. Ilmoita lainaamisesta aina etukäteen (esim. tapahtuman varalta) Salakerhon puheenjohtajalle salakerhonpj(ät)satakuntatalo.fi. Pelihyllyssä saattaa sijaita myös osakuntalaisten omia pelejä (joita ei ole mainittu tässä listassa). Näitä saa myös vapaasti pelata. 
 

Satakuntalainen olutseura

Satakuntalainen olutseura (SOS) edistää olutkulttuuria ja oluttietoutta osakuntalaisten keskuudessa. Seura järjestää jäsenilleen ja muille osakuntalaisille erilaisia aktiviteetteja, kuten osakuntailtoja ja ekskursioita. Tämän lisäksi järjestämme jäsenille enemmän tai vähemmän spontaaneja retkiä pääkaupunkiseudun oluttupiin sekä muuta huurteista toimintaa. Myös oluen paneminen on SOS:n alaa, ja esimerkiksi vuosijuhlille on viime vuosina ilmestynyt oma oluterä.

 

Turun ja Porin lääni

Turun ja Porin lääni on länsisuomalaisten osakuntien eli Satakuntalaisen Osakunnan, Varsinaissuomalaisen osakunnan ja Åbo Nationin yhteinen kerho. Lääni järjestää mm. tammikuiset Topelius-sitsit, kesäpäivät ja osakuntailtoja.

 

Liuotinryhmä (maalaus- ja käsityökerho)

Liuotin on Satakuntalaisen Osakunnan maalaus- ja käsityökerho. Liuotimessa osakuntalaiset pääsevät toteuttamaan itseään maalamisen, piirtämisen ja askartelun muodossa. Liuotin järjestää tapahtumia sekä retkiä osakuntalaisille.


 

Tällä hetkellä epäaktiiviset kerhot:

Valokuvauskerho

Pygmihallitus

SaTu (Satakunnan Turva)

SatO liikuttaa

Kahdesti viikossa juostavat Osakunnan yhteislenkit suuntaavat aina vaihteleviin osiin kantakaupunkia. Lenkkien lomassa onkin oiva mahdollisuus tutustua Helsingin kauniisiin puistoihin ja rantakallioihin.

Ohjatut ryhmäliikunnat KeVa eli keskivartalotreeni sekä kuntopiiri järjestetään viikoittain osakunnan omalla kuntosalilla.

Yhtenä vuoden erikoisimmista liikuntatapahtumista on ehdottomasti mainittava Karhuhiihto, jossa joukko osakuntalaisia hiihtää maakunnassa halki metsien ja peltojen ennalta valitusta kunnasta seuraavaan yhden viikonlopun aikana.

Tarkempaa tietoa liikuntatapahtumista ja niiden ajankohdista löytyy kalenterista.

Ystävyysjärjestöt

Satakuntalaisen Osakunnalla on ulkomaisia ystävyysjärjestöjä niin Ruotsissa kuin Virossa. Lisäksi teemme yhteistyötä monien suomalaisten osakuntien ja järjestöjen kanssa.

 

Uppsalassa ystävyysosakuntamme on Gästrike-Hälsinge Nation eli tuttavallisesti GH. SatOlaisia vierailee GH:n luona joka vuosi keväisessä Vårbal-juhlassa, ja heidän jäseniään on totuttu näkemään Helsingissä ainakin osakunnan vuosijuhlassa. Yhteistyö SatO:n ja GH:n välillä alkoi toisen maailmansodan aikaan, ja ystävyyssopimus allekirjoitettiin Uppsalassa 1.5.1946.

Tartossa ystävyysjärjestö on Üliõpilaste Selts Raimla. Satolaisilla on mahdollisuus juhlia vappua tartolaiseen tapaan Raimlan vieraana. Ystävyyssopimus ÜS Raimlan ja SatO:n välillä allekirjoitettiin vuonna 1962.

Osakunnalla on vuonna 1930 laadittu ystävyyssopimus myös toisen tarttolaisen järjestön, EYS Veljeston, kanssa. Yhteistyö Veljeston kanssa on viime vuosikymmeninä ollut vähäistä.
 

Yhteistyöjärjestöt

Satakuntalaisen Osakunnan sisarosakuntia ovat Varsinaissuomalainen osakunta ja Åbo nation. SatO, VSO ja Åbo Nation kuuluivat aikanaan Länsisuomalaiseen osakuntaan, joka sittemmin hajosi kahteen suomenkieliseen ja yhteen ruotsinkieliseen osakuntaan. Nykyään kolme osakuntaa tekevät yhteistyötä Turun ja Porin lääni -kerhon kautta ja järjestävät yhteisiä tapahtumia.

SatO tekee yhteistyötä myös Turun yliopiston Satakuntalais-Hämäläisen Osakunnan kanssa. Osakunnilla on ollut muun muassa edustajia toistensa juhlissa.

Satakuntalainen Osakunta on yksi Helsingin yliopiston 15 osakunnasta, ja luonnollisesti osallistumme aktiivisesti yhteisosakuntalaiseen toimintaan.